Att tillverka eget papper är ett återbruk då det tillverkas av gamla dagstidningar och varmt vatten. Ett bra sätt att göra barnen medvetna om hur mycket som slängs varje dag och att det faktiskt går att användas till någonting.
Papier mashé tillverkas av rivna bitar tidning, vatten, tapetklister och eventuellt färg. För att få till rätt konsistens krävs att man mixar blandningen med en stavmixer. Barnen kan hjälpa till under hela tillverkningsprocessen förutom just momentet med stavmixern.
Av den papiér mashé jag tillverkade gjorde jag en liten dörr. Materialet blir ungefär som lera i konsistensen och är underbar att arbeta med. Jag tror att barn i förskolan kommer älska att skapa av detta material!
Efter lunch gick lektionen över till lera. Vi fick testa att stå på lerblock och kände lerornas olika hårda-och mjuka konsistenser.
Genom att blanda grundfärgerna i lera gjorde vi en färgcirkel. Detta är ett lite roligare och mer konkret sätt att göra en färgcirkel istället för den traditionella som man målar.
Det är fascinerande vad en skapandeprocess kan tillföra i ett sammanhang. Alla deltagare som är aktiva i rummet och som ägnar sig åt skapande har genast någonting gemensamt att samspela kring och samtala om.
Som blivande pedagog är jag medveten om att jag inte alltid kommer kunna omge min barngrupp med samma typ av förutsättningar till inspiration och skapande som jag har varit i ateljén idag. Jag tänker dock alltid försöka skapa en miljö i den verksamhet som jag jobbar som inbjuder till skapande vilket i sin tur inbjuder till samspel och samtal. Enligt Qvarsell (2012, s.68) är de miljöer där såväl barn som vuxna gör saker tillsammans en miljö som främjar skapande. En sådan miljö är i sin tur meningsskapande för barnen, inbjudande och utformad utifrån ett barnperspektiv.
Bendroth Karlsson & Karlsson Häikiö (2014, s.30) beskriver hur en meningserbjudande miljö öppnar för handlingsutrymmen där barnen själva får välja.
Jag anser att barn som får välja material i sitt skapande blir mer kreativa och känner en större meningsfullhet i görandet. Naturligtvis måste allt material så småningom begränsas, men idén om att låta mycket material stå framme och åtkomligt i verksamheten tror jag kan gynna såväl skapande som lärande. Riddersporre & Persson (2010, s.194) menar att estetiska lärprocesser i förskolan och skolan i sig självt är meningsskapande för barn. Grunden för detta anses vara att estetiska lärprocesser inbjuder till samspel, kommunikation och utforskande med hjälp av sinnen. Jag anser dock att en estetisk lärprocess i sig kräver en aktiv och skicklig pedagog och en inspirerande miljö.
Under dagen har jag inspireras av hur naturlera kan användas som material i förskola/skola. Naturleran eller keramikleran finns i olika konsistenser, färger och strukturer vilket öppnar för samtal med barnen: Varifrån kommer leran? Varför är de olika mjuka? Hur kommer det sig att det ser ut so små gruskorn i leran? Varför har de olika färger? Vad säger färgerna om varifrån leran kommer? Hur luktar leran? osv.
Mats Andersson (1) berättade även att man kan låta stelnade lerfigurer/hantverk förbli obehandlade. På detta vis kan hantverken placeras utomhus och med tiden brytas ner i jorden, till sin ursprungliga plats, något som också öppnar för samtal med barnen.
När vi arbetade med leran var Mats noga med att använda sig av tolkningsbara begrepp (se tidigare inlägg). Detta är någonting som jag verkligen fastnat för och vill använda mig av i verksamheten med barnen. Skapandet blir så prestigelöst och det läggs ett totalt fokus på allt annat än slutprodukten. Helt plötsligt vill man undersöka leran och prova vad man kan göra med den, hur den kan formas och förstå när och varför leran inte kan formas på ett visst sätt. Materialkännedom och lyckan i att skapa utan fokus på slutprodukt är något som jag vill tillföra barnen i verksamheten.
Under dagen väcktes tankar kring det didaktiska material jag ska utforma. Jag har bestämt mig för att skriva en uppdragsbok, där alla uppdrag är olika men bygger på samma struktur. Jag vill tillföra en saga i boken som bygger på ett uppdrag i lerans tecken. Kanske kan jag själv tillverka något i lera för att öka spänningen i sagan som ska berättas och därefter låta barnen upptäcka lera. Ja, tankarna snurrar och vi får väl se vart dom landar till slut.
Kurskriterier:
Med stöd av kurslitteratur och relevant forskning problematisera, reflektera och
analysera minst två av kursens ämnen i förhållande till läroplan (Lpfö98 (rev.2010) och/eller Lgr11) samt pedagogisk verksamhet i förskola/förskoleklass.
Problematisera och redogör för hur du utifrån kursens innehåll kan använda
teorier om estetiska lärprocesser som stöd i ditt yrkesutövande
Referens
1 Andersson, Mats Bild 2 Campus Varberg 20150928
Klerfelt, Anna & Qvarsell, Birgitta (red.) (2012). Kultur, estetik och barns rätt i pedagogiken. 1. uppl. Malmö: Gleerups
Bendroth Karlsson, Marie & Karlsson Häikiö, Tarja (red.) (2014). Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur
Riddersporre, Bim & Persson, Sven (red.) (2010). Utbildningsvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur