lördag 17 oktober 2015

Delmoment två i mitt didaktiska material



”Inflyttningen”


Momentet ”inflyttningen” är den andra delen i en aktivitet i två delar. Detta moment är framarbetat i syfte att stimulera barnens fantasi, men också för att skapa en möjlighet för barnen att fundera över sig själva, sin identitet och hur de väljer att beskriva sig själva.
                      Momentet inleds med att någon har flyttat in i ett litet hus i klassrummet. Bredvid huset ligger ett brev med ett uppdrag.

Syfte och mål med momentet

Syftet med momentet är att på ett spännande sätt få barnen att använda sin fantasi kring vem det är som har flyttat in i klassrummet i relation till den tidigare berättelsen i del 1 av aktiviteten i sin helhet. I moment 1 stod kreativitet och fantasi i fokus genom ett processinriktat moment. Nu är tanken att barnen ska få möjlighet att fundera över sig själva och sin egen identitet. I brevet som ligger utanför det lilla huset frågar ”Fillifjompen” vilka barnen är. Fillifjompen vill att de beskriver sig själva genom att rita och skriva. Syftet med denna frågeställning och uppdraget är att flytta fokus från tankarna om Fillifjompen, till tankar om sig själv. Jag vill också inta ett språkstimulerande arbetssätt där samtal, diskussion, hörförståelse samt berättande och eventuellt skrivande står i fokus för aktiviteten.
                      Mitt mål som aktivitetsledare är att visa intresse för det barnen vill tala om om sig själva. Jag ser momentet som en chans för mig att lära känna barnen bättre. Jag vill också uppmana barnen till att förklara sina bilder för att sedan kunna hjälpa dem att skriva om det ritade.
                      Målet med momentet är att beröra följande mål i Läroplanen för förskolan (LPFÖ98 rev 2010.s.10) där det framkommer att
Förskolan ska sträva efter att varje barn:

·         Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den

·         Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång, musik, dans och drama

·         Utvecklar intresse för bilder, texter, och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa 



Förberedelser inför momentet

Inför momentet ansvarar jag som aktivitetsledare för att det lilla huset kommer på plats samt att brevet ligger bredvid. Vidare är det jag som ansvarar för att vara förberedd genom att vara säker på texten som ska läsas, samt ordna för att pennor och papper finns tillgängliga.
                      Momentet kommer diskuteras med handledaren innan genomförandet. Vi bestämmer tillsammans vilket tillfälle som passar för genomförandet. Momentet genomförs i halvklass eller mindre beroende på verksamhetens förutsättningar. Inför momentet kommer handledaren tillfrågas att medverka och fungera som skrivhjälp när barnen ritar och berättar om sig själva.

Genomförande från A till B

1.      Barnen samlas som vanligt i samlingsringen
2.      Marie och Lotta delar upp klassen i de vanliga grupperna
3.      Jag visar det lilla huset  
4.      Vi pratar kort om vem det tror det är som har flyttat in i klassrummet
5.      Jag läser brevet som ligger bredvid huset
6.      Vi pratar om brevet och uppdraget tillsammans
7.      Barnen hämtar papper 
8.      Jag ställer fram pennor
9.      Barnen målar
10.  Jag och handledaren hjälper till genom att skriva
11.  Barnen får lägga sina ritningar på en säker plats = vart dom vill
12.  Barnen fortsätter att arbeta med något som de inte är färdiga med i lådan

Avslutning av aktiviteten

Barnen kommer bli färdiga vid olika tidpunkter under momentet. Avslutet kommer dock ske som vid det första momentet, eftersom det är en rutin som barnen är vana vid att följa. 

Referens Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar