torsdag 15 oktober 2015

Min åsikt om IKT i förskolan och skolan...

Gårdagen var en lång dag... Efter två examinerande seminarium stod VFU-konferens och föreläsning om IKT på schemat. Under VFU-konferensen togs den vanliga informationen upp, så som vilka dokument som ska lämnas till handledaren i tid samt vilka uppgifter som ska genomföras under VFU:n. Det är alltid tacksamt med upprepning, så att man inte glömmer av något viktigt!

Under föreläsningen av Tobias Ruhtenberg (1) tog frågor om digitala verktyg i förskola och skola upp. Vi fick en introduktion i form av en filmsnutt som finns att se här. I filmen framkommer bland annat att det nya medielandskapet förändrar oss och ställer nya krav på kritiskt granskande och analysering. Det framkommer även att allt fler barn och ungdomar är uppkopplade till nätet via datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Tobias Ruhtenberg menar att det nya medielandskapet är en fördel i förskolans och skolans pedagogiska verksamhet. Han menar att mycket lärande sker via bland annat surfplattor och att många ungdomar väljer att mötas via nätet hellre än i verkliga livet.

Jag är emot den nya digitaliseringen av förskolan och skolan. Som pedagog kan jag vara objektiv och se vissa fördelar som digitala verktyg kan skänka en verksamhet. Jag anser att den pedagogiska biten kan finnas i en surfplatta som läromedel, lika väl som i en påse samlat naturmaterial. Lärande går att finna i allt beroende på med vilka ögon man som pedagog ser på saker och ting. Det är inte lärandet jag anser vara fel med surfplattor i förskolan, det är hälsoriskerna och den sociala biten som oroar mig.
      Ordföranden av strålskyddsstiftelsen har skrivit en artikel som finns att läsa här. I denna artikel presenteras användandet av surfplattor som en risk för människans hälsa på grund av den strålning en surfplatta omringar sin användare med. På grund av att en surfplatta endast kan kopplas upp till nätet via trådlös anslutning, samt att den i sin design kommer mycket nära ett barns kropp. I flera undersökningar har trådlöst uppkopplade digitala verktyg påvisats möjligen cancerframkallande på grund av den strålning som verktyget utsätter användaren för. I artikeln framkommer att trådlös teknik borde vara lika självklart att förbjuda i förskolor och skolor som tobak!
     Men trots denna eventuellt cancerframkallande strålning som barnen utsätts för så kommer i alla fall det pedagogiska lärandet gynnas, eller?  En artikel baserad på forskningsresultat av Göteborgs universitet publicerad av Dagens Nyheter (DN) visar att den tid barn tillbringar framför skärmarna påverkar barns läsförståelse, lärande, kreativitet och nära relationer. I artikeln uttalar sig Jonas Linderoth om att barn tillbringar såpass mycket tid vid en skärm att de aldrig behöver ha tråkigt. Detta påverkar och minskar barnens kreativa förmåga. Han menar att kreativitet i grund och botten vilar på tristess vilket sporrar människor till att "hitta på". Artikeln finns att läsa i fulltext här.
     Annan forskningsbaserad fakta om hur surfplattor påverkar vår syn negativt och ökar sömnsvårigheter för barn finns att läsa här och här. 

Nackdelarna med den nya digitaliseringen av vårt samhälle går alltså inte att bortse ifrån och när det handlar om så allvarliga resultat som eventuell cancerframkallande strålning tycker jag att inte minst förskolan och skolan bör reagera! Jag frånsäger inte att det finns ett lärande att hämta genom digitala läromedel, men eftersom hälsoriskerna är så stora skulle jag vilja påstå att det lärande som ges via digitala läromedel kan ersättas av andra former av lärandesituationer. En skicklig pedagog ska enligt mig klara av att fånga barns intresse och engagera barn i en lärandeaktivitet på ett sätt som totalt klassar ut barnens intresse för en överstimulerande surfplatta. Som pedagog kan man inspirera till kreativitet på ett sätt som en surfplatta aldrig skulle kunna göra. Man kan få barnen att skapa genom att använda alla sina sinnen, man kan få barnen att röra på sig ute i friska luften och man kan öppna upp för social interaktion och diskussion.

Något jag anser vara dåligt är att jag inte någon gång under min utbildning fått höra och ta del av annat än positiva forskningsresultat av digitala verktygs inverkan på lärande. Den fakta som förekommer i detta inlägg har jag själv söt upp och granskat. Jag har i bilen mot skolan många gånger fått höra när nyheterna presenterar nya forskningsresultat och risker med användandet av digitala verktyg, men i skolan har endast fördelarna presenterats. Även om fördelarna är många så kan man inte alltid vara blind för nackdelarna och riskerna. Ni får kalla mig gammalmodig, men i väntan på forskningsresultat som inte innebär allvarliga hälsorisker kommer jag försöka använda min pedagogiska kompetens, min fantasi och kreativitet så långt det går för att på så vis undvika riskerna med digitala verktyg i förskolan och skolan.

Refrenser

(1) Ruhtenberg, Tobias Digitala verktyg i förskolan och skolan Campus Varberg 2015-10-15

http://newsvoice.se/2014/09/19/stralskyddsstiftelsen-gor-som-steve-jobs-lat-inte-barnen-anvanda-lasplattor/

http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskare-surfplatta-hot-mot-barns-larande/

http://www.expressen.se/halsoliv/paddan-okar-risken-for-narsynthet-hos-barn/

http://www.folkhalsan.fi/sv/startsida/Aktuellt/Tidningar/Artiklar-i-urval/Tv-och-datorer-paverkar-barnens-somn/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar