torsdag 1 oktober 2015

Varbergs fästning och Derome trämuséum



Idag har jag besökt två museum tillsammans med min klasskompis Petra. Vi valde att besöka museum i vårt närområde på grund av att det är de museum vi kommer ha tillgång till när vi börjar arbeta. Det första museet vi besökte var Varbergs Fästning. Till att börja med tror jag att fästningens utseende kan locka barn att bli intresserade. Att gå genom borggården och fästningens olika portar ger en känsla av att man tas tillbaka i tiden. 

Det första vi fick syn på i början av rundturen på museet var en stor karta över Hallands historia. Kartan var utmärkt med geografiska platser och historiska händelser. Här kan man som pedagog ställa frågor till barnen och diskutera: Var ligger förskolan? Var är vi nu? Var bor vi? Osv. På detta vis tror jag att museet introduceras för barnen genom att ge en relevans för besöket. Barnen får något att knyta an till. Genom denna inledande diskussion skulle följande mål i läroplanen beröras: 

  •  Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den 
  • Förskolan ska sträva efter att varje barn känner delaktighet i sin kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer (Läroplanen för förskolan 98 rev 2010, s.9)

Genom hela museet fanns flertalet små luckor i väggarna på barnens nivå. Om man öppnade luckorna fanns det en text eller en bild. För de barn som inte lärt sig läsa ännu fanns mer än bara bilden att titta på, här och var hängde dessutom hörlurar med olika berättelser i. På museet fanns även många skärmar med filmklipp som spelades upp.
Om jag som pedagog skulle koppla ett besök på Varbergs fästning till ett tema i barngruppen skulle det temat naturligtvis anpassat efter vad barnen visade intresse för under museibesöket. De flesta teman går att koppla till museets utställning, exempelvis: Historia, vatten, kroppen, miljö & hållbarutveckling och bondgården mm.
       För att arbeta vidare med museibesöket i förskolans verksamhet kan man som pedagog exempelvis låta barnen göra egna lerkrukor liksom de på museet. Man kan prata och diskutera kring de bilder som fotades under museibesöket. Viktigast tror jag dock är att ta vara på det som barnen visade störts intresse för under besöket och att sedan utgå från det i hur man arbetar i verksamheten.
Jag tror att ett besök på Varbergs fästing kan uppfylla många mål i läroplanen, helt beroende på hur man som pedagog väljer att strukturera upp besöket med barnen. Jag hoppas att jag som pedagog skulle kunna ge barnen tid för diskussion och reflektion under besöket. Jag vill att barnen ska upptäcka och fundera över vad det är de ser. Genom att inte stressa, lyssna in varje barn och öppna upp för eftertanke och diskussion tror jag att detta kan uppfyllas.
    Ett besök på Varbergs fästning skulle kunna berör följande mål i läroplanen (obs: se ovan): 
  • Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 
  • Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld (Läroplanen för förskolan 98 rev 2010, s.9-10)
Slutligen var miljön på museet anpassat efter barn och mycket fanns tillgängligt på barnens nivå. Medierna varierade mellan allt ifrån bild, text, film, ljud, skulpturer och antika föremål. Barnen får möjlighet att använda alla sina sinnen för upptäckande under museibesöket. 


Det andra museet vi besökte under gårdagen var Derome trämuséum. Här möttes vi av stora träskulpturer redan på parkeringen. När vi gick mot entrén möttes vi av ytterligare ett dussin träskulpturer som förställde allt från fåglar till människor. Vi fick också se en enorm vattenbana som jag tror hade intresserat många barn. Detta kan man som pedagog ta vara på och utveckla i förskoleverksamheten. Varför inte bygga en egen vattenbana tillsammans med barnen? Detta kan kopplas till läroplanens mål:
Vi gick vidare in i en byggnad på museet och där möttes vi av hur många maskiner som helst som stod huller om buller. Tyvärr kunde vi inte ens som vuxna urskilja var en maskin började och den andra slutade, eftersom rummet var överfyllt med stora maskiner. Överallt låg även sågar och andra vassa verktyg. Hit in hade jag valt att inte ta med en barngrupp. Jag tror att besöket hade fått tillbringas utomhus vid vattenbanan och skulpturerna. 

Referens
  
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar