tisdag 6 oktober 2015

Första presentetaionen av mitt didaktiska material

I uppgift under VFU:n ska vi skapa ett didaktiskt material att använda i verksamheten. Materialet ska dels utgå ifrån det egna intresset, samt verksamhetens tema eller projekt. Mina egna intressen och den första tankegången till mitt didaktiska material går att läsa i ett tidigare inlägg här 

 Jag har nu börjat fundera kring de didaktiska frågorna om det material jag håller på att skapa, samt börjat framställa materialet. Framsidan av uppdragsboken är färdig och kommer se ut så här:
   Jag valde att göra framsidan i glada men lugna färger, samt illustrera några bilder av de uppdrag som kommer finnas i boken. Denna bok kommer dock främst läsas av mig som pedagog där sagorna i boken samt de efterföljande uppdragen är mitt didaktiska material. Jag har dock funderat kring detta och bestämt mig för att utveckla min idé. Det kommer finnas olika uppdrag på olika nivåer i boken eftersom att jag kommer vilja kunna arbeta med den även när jag är på fritids under min VFU. Men det kommer läggas ett fokus på ett uppdrag i tre delar som finns i boken. Jag vill arbeta med detta i förskoleklassen där jag kommer befinna mig mest för att skapa en röd tråd i projektet. I detta uppdrag har jag kompletterat mitt didaktiska material genom att skapa ett litet hus och en gammal bok. Huset är gjort av en gammal glasburk och keramiklera som jag sedan målat med akrylfärg. För att få en äldre look av boken målade jag en tjock, gammal bok jag hade i akrylfärg. Syftet med materialet är att hjälpa den bakomliggande sagan att locka barnens intresse.

De uppdrag och historier som kommer höra till det lilla huset och boken presenteras i boken bilderna nedan. Barnen kommer dock introduceras på ett annat sätt.

I klassrummet en dag kommer plötsligt den dammiga boken som ser gammal ut ligga. Bredvid boken ligger en lapp som någon har skrivit. ”Läs” står det på lappen med en pil mot boken. Jag tar upp boken läser en historia om en varelse som kallas för Fillifjomp. Barnens uppdrag blir att forma sin egen Fillifjomp utifrån sin fantasi med hjälp av lera, för bara då kan man se de verkliga Fillifjomperna! 

Nästa del i uppdraget bygger vidare på föregående uppdrag. Denna gång hittar barnen ett mycket litet hus i klassrummet. Bredvid det lilla huset finns en lapp. Den lilla Fillifjompen som flyttat in i klassrummet vill veta vilka barnen är. Fillifjompen vill att barnen beskriver och målar om sig själva. Sedan skall det skrivna läggas på en säker plats, Fillifjompen kommer hitta breven och läsa.



I arbetet med det didaktiska materialet lutar jag mig mot följande mål i Läroplanen för förskolan: 


Förskolan ska sträva
efter att varje barn: 
  • ·         Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång, musik, dans och drama
  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den  
  • ·         Utvecklar intresse för bilder, texter, och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa 

    Mitt eget syfte med uppdragsboken och det tillhörande materialet presenteras inledningsvis i boken och vilar på de didaktiska frågeställningarna:
      

     Refrens
    Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar