fredag 16 oktober 2015

Utveckling av det didaktiska materialet

Jag har beslutat mig för att begränsa mitt didaktiska material lite. Istället för att göra en uppdragsbok med massa olika uppdrag ska mina uppdrag bygga på en saga. Klassen har precis påbörjat ett nytt tema om sägner och sagor, därför anser jag att det kan vara en fördel för mig att styra in mitt material i ramen för detta tema.

Fokus kommer ligga på kreativt skapande och ett processinriktat arbetssätt. Jag har skapat en aktivitet uppdelad i tre delmoment. Nedan följer den första momentplaneringen.



”Den hemliga boken”


Momentet ”den hemliga boken” är en introducerande del i en skapandeaktivitet i tre delar. Momentet har skapats med grund och inspiration från Mats Anderssons[1] bildworkshop där kreativt skapande har stått i fokus. I den hemliga boken finns en berättelse från långt tillbaka i tiden, en bortglömd eller kanske förträngd berättelse om någonting som än idag lever i Sveriges skogar utan människans vetskap. Nu har berättelsen uppdagats och barnen i fråga får ett uppdrag.
                      Genom en inlevelsefull lästeknik och ett spännande utseende på boken är målet med momentet att fånga barnens uppmärksamhet och inspirera till att fullfölja bokens uppdrag.

Syfte och mål med momentet

Syftet med momentet är att väcka intresse och introducera till en kreativ process. Momentet vilar på en grund (berättelsen) men förhoppningen är att barnens fantasi och kreativitet stimuleras under momentets gång. Jag vill ge barnen möjlighet att utveckla sin berättarteknik och sitt ordförråd. Mitt mål är att uppnå detta genom att arbeta språkstimulerande på ett roligt och meningsfullt sätt för barnen. Qvarsell (2012, s.69) menar att en lekfull interaktion mellan vuxna och barn är grundläggande för en gynnsam språkutveckling.
Även Svensson (2006, s. 12) framhäver lekfullhetens betydelse för språkutvecklingen, men betonar också vikten av att som pedagog främja barns språkutveckling genom att skapa tillfällen för intressanta och utvecklande samtal och diskussioner.
      Jag hoppas att mitt presentationsmaterial skapar intresse som grund för diskussion och samtal med barnen. Jag vill också anamma en lekfullhet genom att tillföra lera och kreativ, processinriktad materialkännedom i aktiviteten.

                      Mitt mål som aktivitetsledare är att vara öppen för barnens egna initiativ. Som ledare för aktiviteten vill jag skapa en tillåtande och framförallt prestigelös miljö där fokus ligger på processen i att skapa och inte det slutgiltiga resultatet.
                      Syftet med momentet är att introducera en aktivitet på ett kort och spännande sätt, men momentet vilar också i sig självt på mål från läroplanen. I Läroplanen för förskolan (Lpför98 rev 2010. s.10) framgår att f
örskolan ska sträva efter att varje barn:

·         Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång, musik, dans och drama

·         Utvecklar intresse för bilder, texter, och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa
Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka
med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra

Förberedelser inför momentet

I detta moment som mest halva klassen delta. Inför momentet kommer genomförandet diskuteras med handledaren som känner klassen och rutinerna, för att på så vis uppnå bästa resultat.
       Momentet kommer eventuellt äga rum i klassrummet. I klassrummet ligger plötsligt en dammig bok som ser gammal ut. Bredvid boken ligger en lapp som någon har skrivit. ”Läs” står det på lappen med en pil mot boken. Jag tar upp boken läser en historia om en varelse som kallas för Fillifjomp.
                      Mitt ansvar som aktivitetsledare är att vara väl förberedd genom att läsa igenom texten som ska högläsas. Jag ska också se till att material för genomförandet av uppdraget finns tillgängligt (lera). Efter högläsningen ska jag också vara förberedd på att instruera barnen i receptet att skapa sin egen Fillifjomp.

Genomförandet från A till B

1.      Barnen samlas som vanligt i samlingsringen
2.      Marie och Lotta delar upp klassen i de vanliga grupperna
3.      Jag visar den hemliga boken
4.      Vi pratar kort om vad de tror att det är för bok och vad det står på lappen ”läs”
5.      Jag läser berättelsen
6.      Vi pratar om berättelsen tillsammans
7.      Jag presenterar uppdraget
8.      Barnen sätter sig vid borden
9.      Barnen får ta en lerklump ur en låda
10.  Jag instruerar barnen i det hemliga receptet för att skapa en Fillifjomp
11.  Barnen formar, knådar och skapar
12.  Till sist får barnen sätta ögon på sina Fillifjomer
13.  Barnen ombeds gå och ställa de färdiga Fillifjomperna på tork
14.  Barnen fortsätter att arbeta med något som de inte är färdiga med i lådan

Avslutning av aktiviteten

Barnen kommer bli färdiga ungefär samtidigt med uppdraget. Jag ser det som en fördel att följa de rutiner som klassen brukar ha i avslutandet av en aktivitet. I takt med att barnen blir färdiga med att forma sina Fillifjomper ber jag dem att placera Fillifjomerna på en bänk för att torka. Därefter får barnen plocka fram något som de inte är färdiga med att jobba vidare med.





1 Andersson, Mats Bild 2 Campus Varberg 20150928Klerfelt, Anna & Qvarsell, Birgitta (red.) (2012). Kultur, estetik och barns rätt i pedagogiken. 1. uppl. Malmö: Gleerups

Läroplan för förskolan Lpfö 98
. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Svensson, Ann-Katrin. (2006). Språkglädje språklekar i förskola och skola. Enskede: TPB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar